Maak de Juiste Keuze: Winterbanden of All Season Banden?

Winterbanden JW Automotive

Elk jaar komen dezelfde vragen weer terug: wat is het verschil tussen winterbanden en all season banden? Welke zijn het beste? Laten we deze veelvoorkomende dilemma’s eens doornemen.

De Voordelen van Winterbanden

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om te presteren onder natte, besneeuwde en koude omstandigheden, zelfs op ijzige wegen. Ze presteren optimaal tussen +7 en -21 graden Celsius. Boven de 7 graden worden winterbanden zachter, wat de grip op droge en natte wegen vermindert.

De Voordelen van All Season Banden

All season banden, ook bekend als vierseizoenenbanden, bieden een mix van zomer- en winterbanden, waardoor ze geschikt zijn voor alle seizoenen. Het grootste voordeel? Je hoeft niet apart banden voor de zomer en winter aan te schaffen, wat kosten bespaart. Winterbanden herken je aan symbolen op de band, vaak een sneeuwvlokje of een alpine symbool.

Winterbanden of All Season Banden?

Maar welke zijn nu beter? All season banden hebben enkele beperkingen in vergelijking met winterbanden. Op besneeuwde hellingen bieden all season banden minder grip en tractie. In dit soort situaties presteren winterbanden aanzienlijk beter. Dus, als je vaak in bergachtige gebieden rijdt, zijn all season banden mogelijk niet de beste keuze. Voor winterse omstandigheden, zoals wintersport, zijn winterbanden aan te raden. Rijd je echter minder dan 10.000 km in de winter, dan zijn all season banden een goede optie.

Winterbanden in het Buitenland

Als je in de winter naar landen als Duitsland of Oostenrijk gaat voor wintersport, zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze periode kunnen winterbanden in bergachtige gebieden ook verplicht zijn. Zorg er dus voor dat je winterbanden hebt voordat je op vakantie gaat. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen een M+S symbool (modder en sneeuw) ook geaccepteerd, mits ze vóór 2017 zijn geproduceerd.

Maak de Juiste Keuze voor Jouw Rijgedrag

Rijd je niet veel in winterse omstandigheden? Dan zijn all season banden wellicht voldoende voor jou. Echter, het wordt niet aanbevolen om met zomerbanden in de winter te rijden, omdat dit leidt tot snellere slijtage van de banden.

Bij JW Automotive staan we klaar om je te adviseren en te helpen bij het kiezen van de juiste banden voor jouw situatie. Of het nu winterbanden of all season banden zijn, jouw veiligheid op de weg staat voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.